https://fi.wikipedia.org/wiki/Viinihappo
http://www.hmdb.ca/metabolites/HMDB00956
http://tillsatsappen.se/antioxidationsmedel/e334-l-vinsyra/
2,3-Dihydroxybutanedioate
Weinsäure, Vinsyra, viinihappo | , Tartrate, Threaric acid |
2,3-Dihydroxybutanedioic acid | |
2,3-Dihydroxysuccinic acid |
Tartaarihappoa on monissa kasveissa, erityisesti viinirypäleissä ja tamarindissa ja se on eräs viinissä esiintyvistä päähapoista. Sitä lisätään muihin ruokiin happamen maun antajaksi ja sitä käytetään antiioksidantin tavoin. Tartaarihapon suoloja sanotaan tartraateiksi. Se on dikarboksyylihapon dihydroksijohdannainen, eli siinä on kaksi OH-ryhmää rungossa ja kummassakin päädyssä-COOH ryhmä.
Tartaarihappo on lihasmyrkky ja se estää malaatin ( kehon oman dikarboksyylihapon) tuotantoa ja suurina annoksina aiheuttaa halvausta ja kuolemaa. On rekisteröity ihmisen pienin fataali annos ja se on 12 grammaa. Tästä huolimatta sitä sisällytetään moniin ruokiin, erityisesti happamelta maistuviin makeisiin. Sille on raja-arvonsa.
Elintarvikkeen lisäaineena tartaarihapolla on numero E334. Sen suolat tartraatit ovat myös lisäaineita ja niitä käytetään antioksidantteina tai emulsiota muodostavina aineina.
http://tillsatsappen.se/antioxidationsmedel/e354-kalcium-l-tartrat/
http://www.fao.org/3/a-y5488s/AC300e07.htm
Luonnollinen tartaarihappo on kiraalinen, mikä tarkoittaa, että sen molekyylit eivät ole " päällekkäin asetettavissa" peilikuvina. Se on hyödyllistä raaka-ainetta orgaanisessa kemiassa syntetisoitaessa muita kiraalisia molekyylejä.
Tartaarihapon luonnollinen muoto on levo-(+) -tartaarihappo tai dextrotartaarihappo. Enantiomeeristä ( peilikuvamuotoa) levotartaarihappoa tai D-(-)- tartaarihappoa ja akiraalista muotoa, mesotartaarihappoa, voidaan tehdä keinotekoisesti.
Tartaarihapolla katsotaan olevan merkitystä munuaiskivimuodostuksen ehkäisyssä . Suurimman osan ihmisravinnon tartaarihaposta arveltavasti käyttävät bakteerit aineenvaihduntaansa mahasuolikanavassa- ensisijaisesti paksusuolessa. Vain 15- 20% syödystä tartaarihaposta erittyy muuttumattomana virtsaan.
- Tartaric acid is a white crystalline organic acid. It occurs naturally in many plants, particularly grapes and tamarinds, and is one of the main acids found in wine. It is added to other foods to give a sour taste, and is used as an antioxidant. Salts of tartaric acid are known as tartrates. It is a dihydroxy derivative of dicarboxylic acid. Tartaric acid is a muscle toxin, which works by inhibiting the production of malic acid, and in high doses causes paralysis and death. The minimum recorded fatal dose for a human is about 12 grams. In spite of that, it is included in many foods, especially sour-tasting sweets. As a food additive, tartaric acid is used as an antioxidant with E number E334, tartrates are other additives serving as antioxidants or emulsifiers. Naturally-occurring tartaric acid is chiral, meaning that it has molecules that are non-superimposable on their mirror-images. It is a useful raw material in organic chemistry for the synthesis of other chiral molecules. The naturally occurring form of the acid is L-(+)-tartaric acid or dextrotartaric acid. The mirror-image (enantiomeric) form, levotartaric acid or D-(-)-tartaric acid, and the achiral form, mesotartaric acid, can be made artificially. Tartarate is believed to play a role in inhibiting kidney stone formation. Most tartarate that is consumed by humans is metabolized by bacteria in the gastrointestinal tract -- primarily in the large instestine. Only about 15-20% of consumed tartaric acid is secreted in the urine unchanged.
Otan sitaatin esim puolukan säilönnästä apteekin ohjeen mukaan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar